Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Ticari Uzay Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Konulu Etkinlik Gerçekleştirildi

16.10.2024
Ticari Uzay Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Konulu Etkinlik Gerçekleştirildi
16 Ekim 2024 tarihinde, İbn Haldun Üniversitesi Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi (IHU UCAM) tarafından düzenlenen "Ticari Uzay Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk" başlıklı etkinlik gerçekleştirildi.

Ticari uzay uyuşmazlıklarında arabuluculuğun Türkiye’de ilk defa ele alındığı ve Prof. Dr. Ali Yeşilırmak'ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte, Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Sezercan Bektaş, uzay hukukunun ticari uyuşmazlıklar üzerindeki etkilerini ve arabuluculuk yöntemlerinin bu alandaki rolünü detaylarıyla ele aldı.

Doç. Dr. Sezercan Bektaş, sunumunun ilk bölümünde, uluslararası hukukun uzay faaliyetlerini nasıl düzenlediği ve 1967 tarihli Uzay Andlaşması gibi temel uluslararası andlaşmaların uzay faaliyetlerindeki rolü üzerinde durarak, Özellikle ticari uzay faaliyetlerinin, hükümet dışı teşekküller ve özel sektör tarafından yürütülen karmaşık süreçlerden oluştuğu ve bu süreçlerin ulusal mevzuatla bağlantılı olduğu vurguladı. Ayrıca ticari uzay faaliyetlerinin sigorta, gizlilik ve ihracat kontrol düzenlemeleri gibi unsurlarla doğrudan ilişkili olduğu ve bu karmaşık düzenlemelerin genellikle taraflar arasında imzalanan sözleşmelerle düzenlendiğini belirtti. Ticari sözleşmelerin özellikleri, uzay araçlarının inşası, fırlatılması ve işletilmesi gibi teknik süreçlerin yönetimi, bu faaliyetlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde önemli bir rol oynayan arabuluculuk ve tahkim gibi alternatif çözüm yollarının gerekliliği Doç. Dr. Bektaş tarafından ele alındı.

Doç. Dr. Bektaş, ayrıca ticari uzay uyuşmazlıklarının kendine özgü niteliklerini de detaylandırdı. Uluslararası ticari tahkimin bu tür uyuşmazlıkların çözümünde geçmişten günümüze etkili bir yöntem olduğunu ve arabuluculuğun da bu süreçlerde esnek ve etkin bir çözüm aracı olarak öne çıktığını belirtti. Arabuluculuğun, özellikle ticari uzay faaliyetlerinde, tarafların zaman ve maliyetten tasarruf etmelerini sağladığı ve tarafların çözüm sürecine daha fazla katılımını teşvik ettiğini vurguladı.

Etkinliği Kaçıranlar için Tekrar Yayını İzlemek İçin: 

Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, hızla gelişen ve karmaşıklaşan Ticari Uzay Hukuku gibi alanlarda farkındalık yaratmaya ve bu alanda uzmanlaşmayı teşvik etmeye yönelik etkinlikler düzenlemeye devam edecektir.

Doç. Dr. Sezercan Bektaş tarafından yapılan sunuma aşağıdaki uzantıdan erişebilirsiniz. 

Dosyalar