Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Üniversitemizin Katkılarıyla 1. Tahkim Günü Ankara'da Gerçekleştirildi

02.05.2025
Üniversitemizin Katkılarıyla 1. Tahkim Günü Ankara'da Gerçekleştirildi
İbn Haldun Üniversitesi Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası Tahkim Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Türk Tahkim Akademisi iş birliği ile Ankara Ticaret Odası'nın da destekleriyle, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ev sahipliğinde "I. Ankara Tahkim Günü" sempozyumu gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmalarını İbn Haldun Üniversitesi Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Türk Tahkim Akademisi Genel Sekreteri Prof. Dr. Yeliz Bozkurt Gümrükçüoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Uluslararası Tahkim ve Alternatif Çözüm Daire Başkanı ve Türk Tahkim Akademisi Koordinasyon Kurulu Üyesi Doç. Dr. Eda Manav Özdemir, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum "Tahkime Elverişlilik ve Tahkim Sözleşmesi", "Tahkim Yargılaması ve Güncel Gelişmeler", "Hakem Kararlarının İptali" başlıklı üç oturumla devam etti.

“Tahkime Elverişlilik ve Tahkim Sözleşmesi” başlıklı oturuma Yargıtay Birinci Başkan Vekili Adem Albayrak başkanlık etti. Türk Tahkim Akademisi Koordinasyon Kurulu Üyesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Cem Budak ve AYBÜ Uluslararası Tahkim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü) Dr. Öğr. Üyesi Cansu Korkmaz "Alman Reformlarının Türk Tahkim Hukukuna Olası Yansımaları" konusunu el aldılar. Ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl Hukuku ve İcra İflas Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ermenek "Tahkime Elverişlilikte Son Yargıtay Kararları ve Uygulamadaki Zorluklar" başlıklı tebliğini sundu. Son olarak AYBÜ Hukuk Fakültesi Medenî Usûl Hukuku ve İcra İflas Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, "Tahkim Sözleşmelerinde Ehliyet ve Temsil Sorunları: Yeni Düzenlemeler Ne Getiriyor?" konusunda dinleyicileri bilgilendirdi.

Aranın ardından “Tahkim Yargılaması ve Güncel Gelişmeler” başlıklı ikinci oturuma Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Yılmaz başkanlık etti. Açılışta ITOTAM Tahkim Divanı Başkanı Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez "HMK Kurallarının Tahkim Sürecinde Uygulanma Sınırları" konusu ile HMK Tahkim hükümlerinin ne denli başarılı olduğunu vurguladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl Hukuku ve İcra İflas Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Atalı "Tahkimde Geçici Tedbirler: Uygulamadaki Çıkmazlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı tebliğinde güncel yargı kararlarına işaret edip eleştirilerini dile getirdi. İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl Hukuku ve İcra İflas Hukuku ABD Öğretim üyesi ve Türk Tahkim Akademisi Koordinasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Yeşilırmak, "Tahkimde Etik İlkeler: Küresel Standartlar ve Türkiye’deki Durum" başlıklı tebliğinde tahkim uygulamasının geliştirilmesi için etik kuralların oluşturulması ve uygulanmasının zorunlu olduğunun altını çizdi. Son olarak, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Uluslararası Tahkim ve Alternatif Çözüm Daire Başkanı ve Türk Tahkim Akademisi Koordinasyon Kurulu Üyesi Doç. Dr. A. Eda Manav Özdemir "Yapay Zekânın Tahkim Süreçlerinde Kullanımı: Fırsatlar ve Riskler" başlıklı konusu ile tahkimde yapay zekanın nasıl kullanıldığını ve hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Hakem Kararlarının İptali” başlıklı üçüncü ve son oturum, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanı Abdullah Yaman tarafından yönetildi. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl Hukuku ve İcra İflas Hukuku ABD Öğretim üyesi Prof. Dr. Süha Tanrıver "Kamu Düzeni İhlali ve Hakem Kararlarının İptali: HMK’daki Belirsizlikler" başlıklı tebliği ile, Kamu Düzeni kavramını öğreti ve yargı kararları ışığında izah etti. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Aygül "Süre Aşımı Nedeniyle İptal: Hakemlerin Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?" tahkimde süre meselesini etraflıca izah etti. Son olarak AYBÜ Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Belkıs Vural Çelenk "İsviçre Federal Mahkemesi’nin Uluslararası Tahkim Kararlarına Yaklaşımı: Türkiye İçin Dersler" başlıklı tebliği ile İsviçre’deki yaklaşımları mukayeseli olarak inceledi.

Fotoğraflar