İki gün süren sempozyumda, arabuluculuğun çeşitli yönleri detaylı bir şekilde ele alındı. Sempozyumun açılış konuşmaları İbn Haldun Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Yeşilırmak ile Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer tarafından gerçekleştirildi. Sempozyumda toplam 12 oturumda toplam 29 tebliğ sahibi arabuluculuk alanındaki güncel gelişmelere ilişkin tebliğlerini sundular. Sempozyum, arabuluculuğun geleceği konusunda önemli tartışmalara ve yeni bakış açılarına ev sahipliği yaptı.
24 MAYIS CUMA
I. Oturum
Programın ilk gününde Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer'in başkanlığında gerçekleştirilen 1. oturumda, Doç. Dr. Çiğdem Yazıcı, arabuluculuk süreçlerinde dava açma yasağının hukuki sınırlarını ve bu yasağın doğurabileceği sonuçları ayrıntılı bir şekilde ele alırken, Doç. Dr. Melis Taşpolat Tuğsavul, zorunlu icra edilebilirlik kavramını güncel gelişmeler ışığında değerlendirdi. Oturumun son konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Osman Duran ise dava şartı arabuluculukta anlaşmama halinde arabuluculuk ücretlerinin hangi tarafa yükletileceği ile bu konuda yaşanan kötüye kullanımları hukuki açıdan inceledi.
II. Oturum
Sempozyumun ikinci oturumu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selin Sert Sütçü'nün başkanlığında gerçekleştirildi. Aile arabuluculuğunun kapsamlı bir şekilde ele alındığı bu oturumda Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Bilici Alkılınç, mukayeseli hukukta yer alan aile arabuluculuğu düzenlemelerini karşılaştırarak Türkiye'de bu konuda yapılabilecek yasal düzenlemeler ile uygulanabilirliğini değerlendirdi. Av. Arb. Nihal Coşkun ise aile arabuluculuğunun faydalarını ve uygulama yöntemlerini ele aldı. Son olarak, Av. Arb. Didem Bengisu, aile arabuluculuğunda iletişimin önemi ve dönüştürücü modelin nasıl uygulanabileceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
III. Oturum
Sempozyumun iş hukukunda arabuluculuk uygulamalarının ele alındığı üçüncü oturumu Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Doç. Dr. Seracettin Göktaş başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumun ilk konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Demir, arabuluculuk anlaşma tutanakları ile fesih sebepleri arasındaki farklılıkları ve bu farklılıkların işsizlik ödeneği üzerindeki etkilerini güncel yargı kararları ışığında değerlendirdi. Dr. Öğr. Üyesi Aybüke Karaca Yağcı, işverenler arasındaki organik bağın arabuluculuk süreçlerinde doğurabileceği hukuki sorunları kapsamlı bir şekilde ele aldı.
IV. Oturum
Dördüncü oturum, TOBB Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Ersun Civan başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumun ana teması yapay zeka ve dijitalleşmenin arabuluculuk uygulamalarına etkisi oldu. Oturumun ilk konuşmacısı Arb. Öğr. Gör. Dr. Muhammed Burak Görentaş, yapay zekânın arabuluculuk süreçlerinde nasıl kullanılabileceğini ve bu teknolojinin arabuluculuğa getirdiği yenilikleri anlattı. Ardından Av. Arb. Yonca Fatma Yücel, yapay zekâ ve blok zincir teknolojisi ile video konferans yöntemi ile arabuluculuk süreçlerinin yürütülmesine ilişkin güncel bilgiler paylaştı.
V. Oturum
Sempozyumun ilk gününün son oturumu İstanbul Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pervin Somer'in başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda ilk konuşmacı olan Av. Arb. Dilek Yumrutaş, arabuluculuk süreçlerinde karşılaşılan etik sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini ayrıntılı bir şekilde ele aldı. Ar. Gör. Dr. Hülya Demir Yaleze ise müzakere süreçlerine yeni bir perspektif kazandıran durumsal müzakere yöntemini anlattı.
25 MAYIS CUMARTESİ
I. Oturum
İkinci günün ilk oturumu, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Aytaç Özelçi başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumun ilk konuşmacısı Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Elif Altınok Çalışkan oldu. Altınok Çalışkan, idari uyuşmazlıkların yargı dışı çözüm yöntemlerini ve bu yöntemlerin Türk İdare Hukukundaki yerini kapsamlı tebliği ile değerlendirdi. Ardından İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Arb. Dr. Öğr. Üyesi Gülnihal Ahter Yakacak, arabuluculuk sürecinde ilk toplantıya katılmayan tarafların yargılama giderlerine katlanma yükümlülüğünü güncel Anayasa Mahkemesi kararları ışığında inceledi. Oturumun son konuşmacısı İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Afra Uysal ise Osmanlı dönemindeki arabuluculuk kültürünü ve kadı sicillerinde geçen muslihûn uygulamalarını örneklerle anlattı.
II. Oturum
Sempozyumun ikinci gününün bir sonraki oturumu Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Arb. Doç. Dr. Yeliz Bozkurt Gümrükçüoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğünde Uluslararası Tahkim ve Alternatif Çözümler Daire Başkanı olarak görev yapmakta olan Doç. Dr. Eda Manav Özdemir tebliğinde arabuluculuk ve tahkim yöntemlerini birleştiren Med-Arb modelini ele aldı. Ardından Doç. Dr. Sezercan Bektaş, devlet ve yatırımcı arasındaki uyuşmazlıklarda kullanılan uzlaşma ve arabuluculuk yöntemlerini karşılaştırarak, bu yöntemlerin avantajları ve dezavantajlarını değerlendirdi.
III. Oturum
Üçüncü oturum, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Polater başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumun ilk konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Gül Büyükkılıç, marka tescil süreçlerinde ve hükümsüzlük davalarında arabuluculuğun rolünü ve bu süreçlerin nasıl daha verimli hale getirilebileceğini anlattı. Dr. Öğr. Üyesi Sami Özgür Memişoğlu ise haksız rekabet davalarında zorunlu arabuluculuk kurumunu kapsamlı bir çerçevede ele aldı.
IV. Oturum
İkinci günün dördüncü oturum, Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Ali Yeşilırmak başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal, kira ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuğun uygulanmasından doğan güncel sorunları ele alarak bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinde bulundu. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Topak, arabuluculuk anlaşma belgesinin iptali taleplerini ve bu taleplerin arabuluculuk sürecinin temel ilkeleri çerçevesinde nasıl değerlendirileceğini anlattı. Oturumun son konuşmacısı Av. Arb. Dr. Umut Metin ise arabuluculuk süreçlerinde ortaya çıkan yeni ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara yönelik önerileri sundu.
V. Oturum
Beşinci oturum, TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumun ilk konuşmacısı Arb. Doç. Dr. Yeliz Bozkurt Gümrükçüoğlu, üniversite kampüslerinde arabuluculuk yönteminin nasıl uygulanabileceğini Amerika ve Kıta Avrupası’ndan örnekler ışığında ele alarak, bu yöntemin öğrencilere ve akademik personele sağlayabileceği faydalar ile İbn Haldun Üniversitesi’nde yürütülen çalışmaları açıkladı. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akın Bulut, eğitim teknolojilerinin arabuluculuk eğitimine nasıl entegre edilebileceğini ve bu entegrasyonun eğitim süreçlerini nasıl iyileştirebileceğini, İbn Haldun Üniversitesi örneği ışığında anlattı. Merkezimiz araştırmacılarından Ar. Gör. Dr. Ömer Faruk Kafalı, işyeri arabuluculuğunun kurum ekosistemini geliştirmedeki rolünü ve bu yöntemle elde edilebilecek faydaları ele aldı.
VI. Oturum
Altıncı oturum ise Akran Arabuluculuk Derneği Başkanı Av. Arb. Nejdet Göğüsdere başkanlığında gerçekleştirildi. Av. Arb. Mine Demirezen, akran arabuluculuğunun zorbalıkla mücadeledeki rolü ve bu yöntemin gençler üzerindeki olumlu etkilerini anlattı. Ardından Av. Arb. Nazlı Özlem Atmaca, akran arabuluculuk projelerinin okullarda nasıl uygulandığını ve bu uygulamaların öğrencilere nasıl fayda sağladığını detaylandırdı.
VII. Oturum
Sempozyumun son oturumu İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Arb. Dr. Öğr. Üyesi Özlem Acar Ünal başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda ilk olarak Av. Arb. Neriman Uygur, inşaat hukukunda arabuluculuğun uygulanabilirliğini ve gayrimenkul satış vaadi ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerindeki resmi şekil şartının nasıl aşılabileceğini ele aldı. Ardından İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencilerimiz Meryem Dündar ve Çiğdem Kıyak yürütmekte oldukları TÜBİTAK projesi kapsamında, stajyer avukatların arabuluculuk uygulamalarına ve eğitimlerine yönelik bakış açılarını Denizli ile Afyonkarahisar illerindeki örneklerden yola çıkarak aktardı.
Sempozyumun kapanış konuşması ise Sempozyum Düzenleme Kurulu adına Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcımız Arb. Doç. Dr. Yeliz Bozkurt Gümrükçüoğlu tarafından gerçekleştirildi. Sunulan tüm tebliğlerin çift kör hakem denetiminden geçirildiği Sempozyum’un hazırlanmasında katkı ve desteklerini esirgemeyen Bilim Kurulu üyelerimiz ile tebliğ sahiplerine ve tüm izleyicilerimize teşekkürü bir borç biliriz.